Waterverbruik verminderen

By | mei 4, 2015

Op deze pagina informeren we je over energiebesparende maatregelen die je kunt nemen op het gebied van wassen, baden en douchen. Je kan zowel op waterverbruik, stroom en gas veel geld besparen door je bewust te zijn van je verbruik. Wanneer je hier extra moeite voor doet, is het besparen van enkele honderden euro’s op jaarbasis op deze zaken niet uit te sluiten.

Wasmachine en vaatwasmachine

Het is erg verleidelijk om met regelmaat een wasje te draaien. Alles ruikt weer zo lekker fris als het eruit komt en je houdt van opruimen en niet van was opsparen. Toch kan je energie besparen door een paar simpele veranderingen in je wasgedrag door te voeren. Een directe besparing krijg je door vooral nooit meer halve wasjes te draaien. Wasmachines zijn zo gebouwd dat ze werkelijk waar volgepropt kunnen worden met was. Wees niet bang dat de motor het niet aankan. Dit geldt uiteraard ook voor je vaatwasmachine. Zet deze pas aan wanneer de machine tot de nok toe gevuld is.

Temperatuur

Wasmiddelen worden steeds beter. Het grote voordeel daarvan is dat je de temperatuur voor de meeste wasbeurten drastisch kan verlagen. Waar ondergoed, vaatdoeken en handdoeken vroeger in de kookwas moesten, voldoet tegenwoordig al een temperatuur van maximaal 60 graden Celsius. Voor al je overige was kan je prima met een temperatuur van 30 graden tot 40 graden Celsius uit de voeten. Gebruik nooit een wasdroger. Je droogt je was gewoon buiten of hangt het op je zolder te drogen. Ook de temperatuur van je vaatwasmachine kan je verlagen naar maximaal 60 graden Celsius.

Douchen

Douchen, dat kan een flinke lastenverlaging opleveren. Douche zo kort mogelijk. Zeep je daarvoor desnoods goed in en stap dan pas onder de douche. Een douchebeurt van 3 minuten is meer dan voldoende. Gebruik desnoods een zandloper of klok om de tijd in de gaten te houden. Maak je wel eens gebruik van een lekker warm bad? Bij tijd en wijlen kan je jezelf natuurlijk wel eens verwennen, maar rijzen de gas- en waterkosten de pan uit? Dan gebruik je het beste geen bad meer maar voldoet de douche natuurlijk ook gewoon. Douchen kost bijna twee maal minder water dan baden. Naast dat je geld kunt besparen door minder lang onder de douche te staan, kan je ook nog eens besparen door een speciale douchekop te gebruiken. Dit noemen we een waterbesparende douchekop. Tegenwoordig zijn deze overal te koop. Ook deze douchekoppen verschillen nogal veel van elkaar m.b.t. waterbesparing. Soms loont het om iets meer geld uit te geven aan een douchekop, aangezien deze meer waterbesparing oplevert. Douche niet te heet. Allereerst is dit ook slecht voor je huid maar het kost simpelweg ook meer energie. Een lauwe douche is heerlijk verkwikkend, het scheelt geld en het is beter voor je gezondheid.