Het is niet slim om alleen gas in Groningen te winnen wanneer er extra gas nodig. Dat zegt Gerard Schotman, directeur van de Nederlandse Aardolie Maatschappij, tegen het Financieel Dagblad. Minister Henk Kamp stelde eerder dat het misschien mogelijk was dat er in een warme zomer minder gas in Groningen gewonnen hoeft te worden. Gerard Schotman zegt in het FD: “Intuïtief denk ik dat het geen goed idee is om heel lage niveaus tijdens de zomer met heel hoge niveaus in de winter met elkaar af te wisselen. Mij lijkt een vlakkere, stabielere productie een beter idee. Maar ik kan dat niet aantonen dus laten we niet speculeren en het eerst onderzoeken.”
Niet verstandig
Jacques Hagoort, emeritus hoogleraar reservoirtechniek van de TU-Delft, deelt Schotmans intuïtie. “Ik denk niet dat het wetenschappelijk aantoonbaar is. Het is meer een kwestie van gezond verstand.”
Wel mogelijk bij injectie met stikstof
Door middel van het injecteren van stikstof kan er wel het ene moment meer en het andere moment minder aardgas uit de grond worden gehaald, zegt Jacques Hagoort. “Als je één kubieke meter aardgas produceert en je injecteert tegelijkertijd één kubieke meter stikstof, dan blijft de druk gelijk en sluit je aardbevingen in Groningen volledig uit. Waarom dat op dit moment niet gebeurt, is de emeritus hoogleraar een raadsel. “De politiek wil er niet aan.”
Gasprijs
Ondanks de grote voorraden gas in de provincie Groningen blijft de gasprijs in Nederland onverminderd hoog. Binnen de EU betalen alleen consumenten in Denemarken, Zweden en Duitsland meer voor gas. Gemiddeld betaalt een huishouden €0,65 per kubieke meter aardgas, wat een gasrekening oplevert van ruim €100,00 per maand.