Goedkoopste energieleverancier

Denk je dat je teveel betaalt voor je energie? Dan kan je overwegen om je energiecontract te ontbinden bij je oude energiemaatschappij en over te stappen naar een nieuwe leverancier. Maar het is niet zo eenvoudig om de goedkoopste energieleverancier te vinden. Je zult aanbieders van energie moeten vergelijken en dan met name op de voorwaarden. Op deze pagina helpen we jou daarmee, zodat je straks weet waar je op moet letten indien je vergelijking doet.

Korting

Veel energieleveranciers proberen nieuwe klanten aan te trekken door kortingen te bieden op energie. Maar verkijk je hier niet op, want meestal ontvang je deze korting alleen als je een contract voor meerdere jaren afsluit. Je zult het eerste jaar misschien nog wel profiteren van goedkopere energietarieven, meestal betaal je het jaar daarop gewoon de volle pond of ben je zelfs duurder uit dan bij je vorige aanbieder. Informeer hier daarom naar.

Voorwaarden

Let op de voorwaarden voordat je overstapt. Kan je bijvoorbeeld tussentijds boetevrij overstappen naar een andere leverancier? Is het mogelijk om een vast tarief voor energie af te spreken of is deze variabel? Het is altijd belangrijk om de kleine letters in het contract te lezen, voordat je een nieuw energiecontract afsluit.

Energiecollectief

Een goede manier om een goedkope energieleverancier te vinden, is door je aan te sluiten bij een energiecollectief. Dit collectief regelt goedkope stroom en gas in bij de energieleverancier, omdat het een grote groep klanten in een keer kan aanleveren. Meestal wordt er een veiling uitgezet en kunnen leveranciers van energie een bod uitbrengen. De goedkoopste aanbieder wint. Je kan kiezen uit twee soorten collectieven, namelijk de doorlopend en onafhankelijk energiecollectief en een energiecollectief met een éénmalige veiling. Met de eerste veilingsoort heb je geen enkel omkijken meer naar de energiecontract. Nieuwe tarieven gaan automatisch mee doordat er elk jaar een nieuwe veiling wordt opgezet. De andere veilingsoort is eenmalig. Er is dus een opzegtermijn. Je krijgt wel een eenmalige vergoeding en ontvangt zeer goedkoop stroom en gas.

Besparen

Rijzen de energiekosten de pan uit? De kans is groot dat je zelf niet zuinig met energie omspringt. Probeer te bezuinigen op je energiekosten. Bijvoorbeeld door minder lang te douchen en apparaten niet continu aan te laten staan.