Profiteer optimaal van de zon!

By | mei 4, 2015

Zonder de zon is er geen leven op aarde. Zonne-energie is tegelijk ook een energiebron die onuitputtelijk is. De energie die de zon uitstraalt kan worden gebruikt om warmte en elektriciteit op te wekken. Steeds vaker wordt zonne-energie als duurzame energiebron ingeruild voor schadelijke, fossiele energiebronnen zoals olie en steenkool. Maar je hoeft niet eens over dure zonnesystemen te beschikken om toch optimaal van de zonnewarmte te profiteren! We zetten een aantal punten voor jou op een rij.

Tips om warmte goedkoop in je huis te krijgen

  • Zorg ervoor dat je woning aan de noordzijde zo min mogelijk ramen heeft. Eventuele aanwezige ramen moeten aan de strengste energie-eisen voldoen. Zorg voor de hoogst mogelijke isolatiewaarde. Eventueel plak je speciale folie op de ruiten om deze extra te isoleren.
  • Plaats gordijnen voor de ramen op de noordzijde
  • Plaats een vloer in je woning die warmte goed absorbeert. Deze moeten een z.g. hoge thermische massa hebben. Denk daarbij aan natuursteen of tegels van keramiek. Eventueel zonlicht dat via de ramen op de vloer valt, wordt geabsorbeerd en langzaam weer vrijgegeven.
  • Nog geen woning gekocht maar ben je nog op huizenjacht? Kies voor een woning die pal op het zuiden ligt. Zo kan je in de herfst en winter zoveel mogelijk zonlicht in je huis opvangen. Doe in de ochtenden direct alle gordijnen open voor ramen die op het zuiden staan. De verwarming hoeft dan minder hard aan het werk.
  • Haal hoge bomen en struiken in je tuin weg die zonlicht tegenhouden. Daarnaast kunnen bomen juist ook weer zorgen voor verkoeling in de zomers. Maak zelf een afweging wat voor jou het belangrijkste is.
  • Heb je een serre aan je woning? Reguleer de warmte in de warme zomermaanden, door een deur tussen de serre en je woning te installeren. In koude periodes waarin de zon wel veel schijnt, kan je deze openlaten.

Zonneboilers

Heb je niet de beschikking over voldoende budget om daarnaast zonnepanelen te plaatsen, dan kan je kiezen voor een andere, goedkope oplossing. Namelijk de zonneboiler. De zon verwarmt het water dat door de collector stroomt. Dit warme water wordt vervolgens naar een groot vat gepompt. Het kan dan gebruikt worden als warm tapwater en zelfs het verwarmen van je woning is hiermee mogelijk. Temperaturen van het water dat wordt verwarmt door middel van zonneboilers kan oplopen tot zo’n 60 á 70 graden Celcius! Soms is het nodig dat water moet worden bijverwarmd. Dan moet de boiler aangesloten worden op een CV ketel. Zonneboilers zijn de meest goedkope en duurzame middelen om zelf gebruik te kunnen maken van zonnewarmte.