Besparen op energie, wie wil dat nou niet? Maar een goede vergelijking doen tussen verschillende leveranciers van energie blijkt in de praktijk nogal lastig te zijn. Dat is niet zo gek. Leveranciers doen hun best om hun energierekeningen zo onduidelijk op te maken, door allerlei lastige terminologie te gebruiken. Termen waar jij gewoon de betekenis niet van weet. Op deze pagina leggen we je enkele belangrijke termen uit, die gezamenlijk de kosten van je energierekening bepalen. Vervolgens ben je zelf in staat om de prijzen van
energieleveranciers op alle punten nauwkeurig met elkaar te vergelijken. Laten we allereerst beginnen met de transportkosten die leveranciers doorberekenen naar klanten.
De transportkosten, vaste kosten of onderhandelbaar?
Over de transportkosten kunnen we direct duidelijk zijn: Over deze kosten kun je niet onderhandelen en vergelijken heeft geen zin. Deze kosten zijn namelijk vastgelegd en zijn niet te wijzigen. Transportkosten zijn verplichte kosten voor iedere consument. De kosten worden door de leveranciers vervolgens weer aan de netbeheerders afgedragen.
De energiebelastingen
Een andere kostenpost voor klanten die energie afnemen zijn de energiebelastingen. Bijna de helft van je energiekosten worden door de energiebelasting bepaald. Deze kosten staan ook altijd vast, net zoals de transportkosten. Hierover onderhandelen heeft daarom geen zin en vergelijken tussen verschillende leveranciers ook al niet. De overheid probeert met deze belasting het verbruik van energie te verminderen en zodoende het milieu te sparen.
Btw kosten
Ten slotte betaal je als consument ook nog eens 21% btw die over de totale kosten van je energierekening geheven wordt. De meeste online vergelijkingstools verwerken dit btw bedrag standaard in de totale prijs per leverancier.