In dit eerste gedeelte met informatie over energie besparen, geven we je veel tips die je energiekosten daadwerkelijk drastisch terug kunnen dringen. We richten onze aandacht in dit eerste gedeelte met name op je woning en het gebruik van verlichting. Want warmte en licht, dat zijn zaken die je vrijwel dagelijks nodig hebt om normaal en comfortabel in je huis te kunnen leven.
Energie besparen in je woning
Oude huizen zijn meestal niet goed geïsoleerd. Dat is jammer, want het grootste gedeelte van de warmte in dergelijke woningen verdwijnt weer. Woon je in een ouder huis? Dan kan je dus veel energie besparen. Vervang zo nodig enkel glas voor dubbel glas. Dicht kieren en naden. Gebruik ook bijvoorbeeld tochtstrips die je plaatst aan de onderkant van deuren of bij drempels. Isoleer zo nodig je vloer en de kruipruimte. Dit kan met behulp van doeken maar er zijn ook veel andere technieken waarmee je tussenruimten en vloeren goed kunt isoleren. De grootste besparing levert wellicht nog altijd het dak op. Isoleer deze goed, dan blijft de warmte in je woning langer hangen. In het geval van dubbele muren is het mogelijk om hierin schuim aan te laten brengen. Laat je hierover wel goed informeren en doe dit niet zomaar zelf.
CV, radiatoren en haard
Veel consumenten laten hun CV ketel altijd op volle toeren draaien. Dit is echt niet nodig en kost onnodig veel energie! Zet je CV ketel maximaal op zestig procent. Je hebt dan altijd de beschikking over voldoende warm water maar je verbruikt wel minder energie. Vergeet niet om met regelmaat je radiatoren te ontluchten. Want na verloop van tijd ontstaan er luchtbelletjes in het water dat door de radiatoren loopt waardoor het verwarmen minder efficiënt verloopt. Heb je een open haard in je woning? Het is natuurlijk bij tijd en wijlen heerlijk om je te verwarmen aan een open haard, maar bedenk wel dat een haard de warmte
uit je woning trekt. Plaatselijk is het misschien wel lekker warm maar een schoorsteen heeft zoveel trek, dat er maar weinig van de warmte in je woning overblijft. Gebruik je de haard niet, vergeet dan niet om het schoorsteenluik te sluiten.
Bespaar op verlichting
Een direct besparing levert het gebruik van spaarlampen of led-verlichting je op. Gebruik vooral geen oude gloeilampen meer. Deze verbruiken vaak tot 60% meer energie. Op jaarbasis is dat nogal wat! Met duurdere spaarlampen verbruik je zelfs tot 80% minder stroom. Daarnaast hebben deze ook nog eens een langere levensduur dan de oude gloeilampen. Led-lampen gaan al helemaal langer mee maar of je deze gebruikt is ook een kwestie van smaak. Het soort licht dat deze lampen verspreiden doet vaak nog wat kil aan. Een logische geldbesparing is natuurlijk ook om alleen lampen aan te doen op plekken waar je hier gebruik van maakt. Laat niet onnodig veel lampen in je woning aan staan. Zelfs al zijn deze enorm energiezuinig, je staat er van te kijken hoeveel je op jaarbasis nog besparen kunt door hier extra op te letten.