Particuliere windmolens

By | mei 4, 2015

Particuliere windmolens worden doorgaans ook wel consumenten windturbines genoemd. Vanaf zo’n €1000 ben je al eigenaar van een kleine windturbine. Hiermee kan je energie opwekken voor je eigen huishouden. Een kleine windmolen brengt in veel gevallen lang niet zoveel elektriciteit op als je denkt. Daarom is het nog altijd een dure investering. Het is zelfs zo dat je in sommige gevallen er tientallen jaren over doet om de kosten van een kleine windmolen er weer uit te halen. Het is dus nogal een risico om hierin te investeren. Maar voor de echte durfals en liefhebbers van schone windenergie, zijn er duurdere molens met een hogere energieopbrengst. De terugverdientijd is korter en dit kan een investering waard zijn.

Het model kiezen

Welk model voor jou het meest geschikt is, is lastig om te vertellen. Belangrijk is dat je een molen kiest die perfect past bij de ligging van je woning en tuin. Laat je hierover uitgebreid informeren door een specialist en ga niet zomaar in zee met een of ander onduidelijk bedrijfje. In elk geval onderscheiden we windmolens met horizontale of verticale assen. Waar kies je voor? Dit is sterk afhankelijk van de ligging en regio waar je woont. Woon je aan de kust, dan kies je vrijwel altijd voor de horizontale as. In woonwijken of omgevingen waar veel gebouwen staan, kies je voor turbines met een verticale as.

Voordelen van kleine windmolens

Je ziet ze nog niet veel maar ze zijn er wel: kleine, consumenten windmolens. Ze verschijnen steeds vaker op daken van woningen en bedrijfspanden. Het voordeel van deze windmolens is, is dat ze veel minder geluid produceren dan de grote windturbines. Daarnaast is misschien wel het grootste voordeel dat wind als energiebron onuitputtelijk is, samen met zonne-energie. Daarom wordt door consumenten steeds vaker besloten om zonnepanelen i.c. met windmolens te gebruiken voor de eigen energievoorziening. Waait het niet, dan kan het tekort worden aangevuld met zonne-energie en andersom. Een ander voordeel is dat kleine windturbines op daken de horizon niet vervuilen en nauwelijks opvallen. Subsidies kan je mogelijk ontvangen vanuit je eigen gemeente, of landelijk vanuit de overheid.

Plaatsing

De plaatsing van een windturbine is ongelooflijk belangrijk. Kleine windmolens zijn nog altijd schrikbarend duur. Dit geld wil je er zo snel mogelijk weer uithalen. Dat kan alleen als de turbine goed wordt geplaatst. Een goede locatie kan zijn op een woning. Het liefst een woning in het open veld. Ideaal voor het plaatsen zijn daken van hoge flatgebouwen. Het dak van een flatgebouw moet het hoogste punt in de omgeving zijn. Daarom zijn kleine windmolens meestal ongeschikt voor gebruik voor op daken van woningen in woonwijken.