Energieverbruik van je wasmachine

By | mei 4, 2015

Wasmachines zijn in elk huishouden inmiddels onomstreden en vooral onmisbaar. Vooral voor grotere huishoudens is het draaien van een dagelijkse was soms noodzaak. Wasmachines nemen een belangrijk gedeelte van het totale energieverbruik voor rekening. Daarom kan je, door zuinig te zijn, veel geld besparen op het gebruik van je wasmachine. Op deze pagina

geven we je enkele adviezen. Neem je die ter harte, dan kan je op korte termijn direct geld op je energiekosten besparen. Lees de tips aandachtig door en bedenk welke tips van toepassing zijn op jou.

Let op de energielabel

Schaf je binnenkort een nieuwe wasmachine aan? Let dan speciaal op het energieverbruik van de wasmachine. Een goedkopere wasmachine is misschien op dat moment de beste oplossing, maar op de langere termijn ben je meestal duurder uit. Hoe dit komt? Veel duurdere wasmachines zijn erg zuinig in het verbruik van stroom. Voor wasmachines is het tegenwoordig verplicht om een energielabel te hebben. Aan de hand van een energielabel kun je bepalen hoe zuinig het apparaat is. Een nieuwe wasmachine met energielabel ‘A’ is onzuinig en kost je jaarlijks veel meer energie dan een duurdere machine met energielabel ‘A+’ of, in het gunstigste geval, ‘A+++’. Daarnaast kan je het beste kiezen voor een hotfill-wasmachine. Deze kan je op de warmwaterkraan aansluiten. Wanneer je een wasmachine het water laat verwarmen, kost dit nog altijd meer energie dan dat warm water uit de kraan kost.

Eco-stand en de temperatuur

Wasmiddelen zijn tegenwoordig zo krachtig, dat het lang niet altijd nodig is om alle was op hoge temperaturen te wassen. Zo nu en dan een kookwas doen is wel goed voor je wasmachine, maar veel wasgoed kan even goed zo nu en dan op lagere temperaturen worden gewassen. Ondergoed, handdoeken en bijvoorbeeld lakens hoef je niet op 90⁰ te wassen. 60⁰ voldoet al. En kleding die je niet al te lang hebt gedragen, wordt even schoon op 30⁰ als op 40⁰. Heb je op je wasmachine een eco-stand zitten? De eco-stand is met name bedoeld voor smerige was. De wasbeurt duurt langer maar de machine gebruikt wel minder warm/heet water.

Piek- en daltarief en sluipgebruik

Je zult het misschien niet denken, maar sluipverbruik kost huishoudens jaarlijks gemiddeld enkele tientjes of meer. Zet na een wasbeurt je wasmachine daarom helemaal uit, zodat er geen lampjes meer blijven branden. Gebruik je piek- en daltarief? Was dan op het moment dat het daltarief ingaat. Er gelden namelijk lagere tarieven tijdens deze daluren. Daarnaast zijn de meeste wasmachines prima bestand tegen een volle wastrommel. Prop je wasmachine daarom helemaal vol met wasgoed en draai zo min mogelijk ‘halve wasjes’!

Schone was alleen opfrissen

De meeste wasmachines hebben de mogelijkheid om korte wasbeurten in te stellen. Doe dit bijvoorbeeld met name voor kleding die je weinig hebt gedragen, nog schoon is maar alleen even opgefrist moet worden. Zorg je ervoor dat je al onze tips toepast? Dan kan je op jaarbasis enkele tientjes tot zelfs honderden euro’s besparen. Vooral grotere huishoudens kunnen meer besparen op de energiekosten dan dat ze voor mogelijk houden!