Maak je oudere woning duurzamer

By | mei 4, 2015

Wonen is duur en zal alleen maar duurder worden in de toekomst. Ook op energiegebied zijn we de afgelopen tientallen jaren veel meer gaan verbruiken. Dit in combinatie met alsmaar stijgende energiekosten, is het de moeite waard om eens te controleren waarop je deze energiekosten kan indammen. Op deze pagina besteden we aandacht aan het verbeteren van oudere woningen op energiegebied.

Oude woning energiezuiniger maken

Wonen in een oude woning kan natuurlijk prachtig zijn. Kijk alleen al naar die prachtige, oude panden aan de Amsterdamse grachten of in Leiden, en je kan je voorstellen dat over woongenot niets te klagen is. Toch zijn de meeste oudere woningen verre van energiezuinig. De maandelijkse vaste lasten worden grotendeels overschaduwd door hoge energiekosten. De oplossing is nabij! Lees op deze pagina hoe je jouw oude woning duurzaam maken door enkele simpele toepassingen.

HR++ glas

Ook als je woning al volledig is voorzien van dubbel glas, kan het een goede investering zijn om je gasverbruik terug te dringen door HR++ isolatieglas te installeren. Dit kan jaarlijks een besparing van 7 procent opleveren. Kies voor het soort glas dat het beste bij je woning past. Je kan kiezen uit verschillende isolatiewaarden.

Isolatie van spouwmuren

Denk na over het toepassen van spouwmuurisolatie. Je voorkomt hiermee koudeval in je woning maar het belangrijkste is dat je direct op je stookkosten bespaard. Bijkomstig voordeel is ook dat de luchtvochtigheid in je oudere woning vermindert. De spouw wordt via piepkleine gaatjes opgevuld met materiaal.

Dak isoleren

Breng een goede dakisolatie aan. De warmte in woningen verdwijnt voor het overgrote deel via het dak. Door isolatie aan te brengen bespaar je al snel op je stookkosten. Daarnaast maak je een zolder leefbaar, doordat de temperatuur in koudere maanden minder snel daalt. Rollen dakisolatie zijn goedkoop. De warmte wordt tegengehouden en in de zomer blijft het lekker koel. De terugverdientijd van dakisolatie is bij slecht geïsoleerde woningen doorgaans maar een jaar! Van binnenuit isoleren is de meest goedkope en praktische oplossing. Sommige bedrijven maken een warmtescan, om te achterhalen waar de meeste warmte verdwijnt. Zorg ervoor dat er een warmtescan van je gehele woning wordt gemaakt.

Vloerverwarming aanleggen

Het aanleggen van vloerverwarming is een wat duurdere investering. Toch is dit type verwarming energiezuiniger dan het verwarmen met radiatoren. Het water kan namelijk met een lagere temperatuur worden opgewarmd, terwijl het bereiken van een constante, aangename temperatuur in je woning bewerkstelligt kan worden.

Vloerisolatie aanbrengen

Vloeren van oudere woningen zijn bijna nooit geïsoleerd. Naast dakisolatie levert vloerisolatie je een grote energiebesparing op! Daarnaast is het een redelijk goedkoop om aan te brengen en is de terugverdientijd doorgaans niet langer dan twee tot drie jaar, afhankelijk van de gekozen isolatie en de wijze waarop geïsoleerd wordt. Er zijn veel manieren om je vloer te isoleren. De kruipruimte kan worden gevuld met schelpen of ander materiaal. Daarnaast wordt doorgaans folie aangebracht onder de vloer. De bovenkant van de vloer wordt voorzien van een koudewerende ondervloer.

Extra besparingsmogelijkheden

  • Voorzie je woning van een nieuwe HR ketel
  • Kies voor ledverlichting
  • Maak gebruik van een zonneboiler of zonnepanelen
  • Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid daalt. Droge lucht is beter in staat om warmte vast te houden
  • Installeer een energiezuinige buitendeur
  • Vraag een energiescan aan