Energiecontract beëindigen en overstappen

Het moment is aangebroken: Je wilt overstappen naar een andere energieleverancier! Voordat je dit daadwerkelijk doet, moet je een aantal zaken regelen. Die bespreken we op deze pagina met jou. Zo is het nodig dat je je exacte verbruik over een geheel jaar weet. Meestal kan je dit jaarverbruik online inzien. Houdt rekening met een standaard opzegtermijn van een maand (30 dagen). Het maakt niet uit of je een contract hebt voor een bepaalde of onbepaalde periode. In beide gevallen kan je gewoon overstappen. Heb je een contract voor een bepaalde tijd? In sommige gevallen betaal je een boete indien je deze, voordat het termijn verstreken is, opzegt. Maak je gebruik van een overstapservice van een nieuwe leverancier, dan betaalt deze meestal de boete voor jou. Zo wordt ook het contract door hen zelf voor jou opgezegd. Ze geven dit zelf aan. Moet je zelf je oude contract opzeggen, dan heeft je nieuwe leverancier mogelijk geen ‘CCP’. Dit is een Contract Controle Protocol en daarbij moeten energieleveranciers aangesloten zijn om contracten bij andere leveranciers van nieuwe klanten te kunnen ontbinden.

Wat betaal je uiteindelijk voor energie?

Voor veel consumenten is de energierekening nogal een onduidelijk geheel. Want wat en waarvoor betaal je uiteindelijk? De meeste kosten die in de jaarnota zijn verwerkt, zijn vaste kosten. Het andere deel zijn de kosten die samenhangen met je energieverbruik. Die kosten heb je zelf in de hand. Het kan wel degelijk lonen om leveranciers te vergelijken op de vaste kosten die zij rekenen. De transportkosten, energiebelastingen en btw-kosten zijn niet onderhandelbaar en staan vast. Deze zijn ook bij alle energieleveranciers ongeveer hetzelfde. De kosten voor de vastrecht levering en de verbruikskosten verschillen per aanbieder. Vergelijk dus vooral op deze twee kosten! Wat je uiteindelijk kan besparen door te vergelijken, hangt mede af van je verbruik en de kosten die daarvoor worden gerekend. Ook de kosten voor de vastrecht levering moet je dus vergelijken tussen diverse aanbieders om geld te kunnen besparen. Een mogelijke extra geldbesparing is het afspreken van een vaste prijs.

Vaste prijs afspreken

Een overstap is wel heel leuk en aardig en je hebt misschien al wel berekend hoeveel geld je dit kan opleveren. Een belangrijk onderdeel van je totale besparing is ook goede afspraken maken omtrent de vaste prijs. Hanteert de leverancier altijd een vaste prijs? Of is deze variabel. Met een vaste prijs garandeert het bedrijf dat je binnen een afgesproken periode nooit meer betaald. Wordt stroom duurder, dan zul je daar zelf niets van merken. Is de prijs variabel, dan kan het zo zijn dat je na verloop van tijd opeens meer gaat betalen voor stroom.

Korting bij overstappen

Veel energieleveranciers lokken nieuwe klanten door kortingen aan te bieden indien zij overstappen. Alleen al daarom kan het lonen om elk jaar over te stappen naar een nieuwe energieaanbieder. Maar let wel op. Want sluit je een contract af voor meerdere jaren, dan geldt deze korting meestal alleen voor het eerste jaar. De daaropvolgende jaren worden de prijzen flink opgedreven, waardoor het kan zijn dat je uiteindelijk toch veel meer betaald.

Weet wat je verbruikt!

Door leveranciers met elkaar te vergelijken op prijs en voorwaarden, kan je jaarlijks zo tot enkele honderden euro’s besparen. Maar de grootste kostenbesparing voor energie heb je toch echt helemaal zelf in de hand. Door zuinig en bewust om te gaan met energie, bespaar je veel geld. Maak gebruik van een slimme energiemeter. Hiermee maak je voor jezelf inzichtelijk welke apparaten veel stroom gebruiken en waarop je dus kunt besparen. Ga ook online op zoek naar besparingstips voor energieverbruik. Soms kom je tips tegen waar je wel degelijk veel aan hebt, en waar je zelf nog nooit aan hebt gedacht!