Energie opwekken

By | mei 4, 2015

Wil je zelf energie gaan opwekken? Dat is een goede investering voor de toekomst. Nederlanders wekken steeds vaker hun eigen energie op en het duurt niet zo lang meer, of iedereen zal in meer of mindere mate energie onafhankelijk zijn. Er zijn verschillende manieren om energie zelf te produceren. Voor jou is het rendement belangrijk maar ook de kosten die je maakt. Zonne-energie is de bekendste vorm van energieopwekking en verreweg het meest voordelig om in te investeren. Op een goede twee plek komen zonneboilers.

Zonne-energie

Een zonnepaneel bestaat grotendeels uit zonnecellen. Deze cellen vangen licht op en het licht wordt vervolgens naar elektriciteit omgezet. Deze elektrische energie moet worden omgevormd naar wisselstroom door middel van een omvormer. Pas dan kan het gebruikt worden voor apparaten in je woning. Op bepaalde dagen zal je waarschijnlijk meer energie opwekken dan dat je gebruiken kunt. De mogelijkheid bestaat om deze elektriciteit terug te leveren aan het net. Maak hierover afspraken met je netbeheerder.

Wat brengen zonnepanelen op?

De opbrengst van zonnepanelen is sterk afhankelijk van de hoeveelheid zon en de kracht van de zon. Ook de stand van je zonnepanelen en de ventilatie rondom je zonnepanelen beïnvloeden de energieopbrengst. Maar daarnaast speelt ook de kwaliteit van de panelen zelf een grote rol. Let bij aanschaf daarom vooral op het rendement en het vermogen daarvan. Goedkope panelen kunnen zodoende achteraf toch een dure investering blijken te zijn.

Zonneboiler

Zonneboilers worden ook wel zonnecollectoren genoemd en dragen sterk bij aan de vermindering van CO2 uitstoot. Een zonneboiler verwarmt water met behulp van zonne-energie. Dit water kan vervolgens worden gebruikt om te douchen of om je woning te verwarmen. Met name tijdens zonnige dagen is de rendement het hoogst. De kosten voor een boiler is sterk afhankelijk van de capaciteit maar indien je ook je CV ketel moet vervangen, kan je rekening houden met kosten die tussen de €2500 en €5000 liggen.