Stroomverbruik verminderen

By | mei 4, 2015

In het tweede gedeelte over besparingsmogelijkheden op energie, gaan we dieper in op apparatuur in je huis waarop je nogal veel geld kunt besparen door op energieverbruik te letten. Daarnaast blijkt dat veel consumenten zich nog lang niet altijd bewust zijn van de vele mogelijkheden op bespaargebied m.b.t. douchen, baden en wassen. Een groot gedeelte van de totale energiekosten komt namelijk op conto van warmwaterverbruik en hierop is enorm veel energie te besparen. Maar allereerst gaan we je informeren over besparingen op elektrische apparatuur in je woning.

Elektrische apparatuur

Er is werkelijk zoveel energie is er te besparen wanneer je zuinig met het gebruik van apparatuur omgaat. Hoeveel apparaten in je woning laat je standaard op stand-by staan? Misschien wel je tv, je computer of andere apparatuur. Doe dit bij voorkeur niet. Hiermee bespaar je op jaarbasis zo enkele tientjes. Waak ook voor sluipgebruik van apparaten. Vergeet niet om je wasmachine na gebruik uit te zetten en om adapters en opladers uit het stopcontact te halen. Opladers gebruiken namelijk ook stroom zelfs wanneer ze niet op telefoons aangesloten zijn. Je kan hiermee jaarlijks al enkele euro’s besparen. En gebruik je een computer niet? Schakel deze uit. Als je deze per dag incidenteel gebruikt, kan je eventueel instellen dat hij na verloop van tijd automatisch uitschakelt. Datzelfde kan je met moderne ook televisies instellen. Andere apparaten die veel stroom gebruiken zijn koffiezetapparaten met een warmhoudplaat. Het beste kan je na het koffiezetten de koffie overgieten in een thermoskan.

Energie besparen op gebruik van vriezer en koelkast

Naar schatting is de grootste kostenpost, op het gebied van stroom, het gebruik van koelkasten en vriezers. Dit zijn ware stroomvreters en vanzelfsprekend is hierop dan ook veel energie te besparen, mits je onze energietips zo mogelijk toepast. Maak je gebruik van een oude koel- of vrieskast? Ruil deze zo mogelijk in voor moderne exemplaren. Deze zijn tegenwoordig veel energiezuiniger en de kosten voor deze nieuwe apparaten heb je er binnen enkele jaren alweer uit. Een goede investering dus. Bewaak daarnaast de temperaturen. Kouder dan 6 graden Celsius is echt overbodig voor de koelkast. Voor vriezers is een gangbare temperatuur tussen de -16 en -18 graden Celsius. Voorkom daarnaast ijsvorming in de vriezer en koelkast. Een ijslaag zorgt ervoor dat de temperatuur niet stabiel is en het apparaat moet vol aan de bak om de temperatuur stabiel te houden. Ontstaat er ijsvorming? Ontdooi je koel- of vrieskast direct.

Heb je een plek in huis waar het altijd koeler is dan in andere vertrekken, ook in de zomer? Overweeg dan om je diepvries daar te plaatsen. Bijvoorbeeld in een bijkeuken of in een kelder. Natuurlijk moet dit ook praktisch haalbaar zijn.